A nie latwiej wsadzic oryginal
Czy jestes taki Dlubek co to woli robic cos co tak naprawde wiekszego sensu niema
Komora silnika typu "clean"
- Kaspadakis
- Marka: Opel
- Silnik: 1.9NE
- Rok produkcji: 1975
- Gadu-Gadu: 4246222
- Kaspadakis
- Marka: Opel
- Silnik: 1.9NE
- Rok produkcji: 1975
- Gadu-Gadu: 4246222
orygilalny kolektor dolotowy(jak i wydechowy) jest dokladnie obliczony do silnika, chodzi tu przedewszystkim o jego dlugosc, bo to ma zwiazek z napełnianiem cylindra,
w gre wchodzi jeszcze kilka innych czynników jak np uzyskanie efektu falowego napełniania i opróżniania cylindra...
mozna zalozyc kolektor o wiekszej przepustowosci, np z 3.0, wieksza przepustnice, ale przydalo by sie to wszystko dobrze zestroić :-)
zmiana kolektora na mniejszy lub jakš samoróbkę spowoduje upoledzenie pracy silnika i takie sš fakty.
przy takiej amatorskiej przeróbce dolotu zmiana poduszek pod silnikiem, czy podcięcie maski to najbardziej logiczne rozwišzanie- i o wiele mniej inwazyjne wg mnie
w gre wchodzi jeszcze kilka innych czynników jak np uzyskanie efektu falowego napełniania i opróżniania cylindra...
mozna zalozyc kolektor o wiekszej przepustowosci, np z 3.0, wieksza przepustnice, ale przydalo by sie to wszystko dobrze zestroić :-)
zmiana kolektora na mniejszy lub jakš samoróbkę spowoduje upoledzenie pracy silnika i takie sš fakty.
przy takiej amatorskiej przeróbce dolotu zmiana poduszek pod silnikiem, czy podcięcie maski to najbardziej logiczne rozwišzanie- i o wiele mniej inwazyjne wg mnie
- Marcin_CQP
Zdecydowanie staje po stronie Kaspadakisa i Azazela, przerabianie polowy osprzetu silnika 2.4 po to zeby go upchnac pod maska kadetta to totalna bzdura. Ja zdecydowanie tez bym skusil o przerobienie lap i nie musza byc wcale przerobione przy pomocy kawalka plaskownika jesli tak bardzo komus sie to nie podoba, ja np. dorobilbym sobie cale lapy na frezarce z odpowiedniego materialu gdyz mam taka mozliwosc. Dla mnie ten spor jest raczej bezsensowny, wiadomo po co jest konkretny kolektor przy konkretnym silniku i konkretne wtryski, takie podmianki daja efekt -KUPY
- Marcin_CQP