Zastawiałem się jakiś czas temu dlaczego po każdym myciu mam powódź w bagażniku. Okazało się to jaśniejsze kiedy źle zakręciłem korek paliwa i do środka wlała się benzyna . Zapewne jak kiedyś był wyciągany bak to już porządnie tego mechanik nie założył.
Mam kilka pytań: jaki był oryginalny patent na uszczelnienie tej gumy ? To było zasilikonowane ? Ta guma powinna być w całości od strony bagażnika, czy powinna wychodzić na zewnątrz do wnęki na korek ?
guma przy wlewie do baku (Kadett C coupe)
Re: guma przy wlewie do baku (Kadett C coupe)
Guma ma krawędź , jedną stroną wchodzi na rant od strony bagażnika a drugą stroną wychodzi od strony korka wlewu.Tak więc guma ma dwie dolegające płaszczyzny na każda ze stron i w zasadzie wchodzi na ciasno żeby uszczelnic przed takimi historiami jak Ciebie spotkały.Silikonu ani żadnego innego uszczelniacza nie stosowano.Podejżewam ,że Twoja jest sparciała, źle zamontowana lub uszkodzona.
taki patent, czyli pewnie źle zamontowana. Ale z drugiej strony - ktoś widział część zamienną ?
Rafał
tak rzeczywiście guma nie była naciągnięta na karoserię.
Ale z drugiej strony po 1.5h walki poddałem się i nie dałem rady tego założyć właściwie. A zakwasy w palcach od utykania mam już od kilku dni Ktoś odkrył na to jakiś patent ? Może da się to tylko z odkręconym bakiem robić ?
Ale z drugiej strony po 1.5h walki poddałem się i nie dałem rady tego założyć właściwie. A zakwasy w palcach od utykania mam już od kilku dni Ktoś odkrył na to jakiś patent ? Może da się to tylko z odkręconym bakiem robić ?
Rafał
- kogan77
- Marka: Opel
- Silnik: 1.8 S
- Rok produkcji: 1976
- Kontaktowanie:
Nie wiem, czy to ma znaczenie w tym przypadku, ale w zasadzie każda guma wchodzi wspaniale "na cokolwiek", gdy wpierw włożysz ją na 3 minuty do garnka z ciepłą/gorącą wodą.
no w tym wypadku musiałbym ją przeciągnąć najpierw właśnie przez ten otwór w którym chce ją poprawnie zamontować. Więc - nie bardzo
Rafał
Moze silikon w spreju, sznurek i suszarka?
-
- Marka: Ascona B Berlina
- Silnik: 2.0 NE
- Rok produkcji: 1981
Na gumę najlepszy jest Ludwik albo jakiś inny płyn do naczyń. A jak tak się nie da to myślę że najpierw wyciągasz zbiornik zakładasz gumę i wtedy dopiero pakujesz zbiornik przez otwór. Bynajmniej w asconie tak jest najprościej.
Widzę że temat wrócił ... wtedy sie poddałem i utkałem szmatą aby nie lało się do bagażnika w deszczu i aby benzyna przy przelaniu również nie dostała się do środka. Medalu BHP bym za to pewnie nie dostał
Teraz będę musiał zmierzyć się ponownie z tematem, ale już z wyciągniętym bakiem i wyciągniętą gumą, więc może opcja ludwik / gorąca miska wystarczy.
Ponowie jednak pytanie - czy ktoś widział gdzieś taką gumę nową do kupienia ?
Teraz będę musiał zmierzyć się ponownie z tematem, ale już z wyciągniętym bakiem i wyciągniętą gumą, więc może opcja ludwik / gorąca miska wystarczy.
Ponowie jednak pytanie - czy ktoś widział gdzieś taką gumę nową do kupienia ?
Rafał
- Adaśko
- Marka: Opel
- Silnik: 2.2E
- Rok produkcji: 1977
- Kontaktowanie:
Jak dokładnie wygląda ta guma? Nie podejdzie z innego samochodu?
Brakuje mi braku rdzy...
-
http://www.ebay.de/itm/Opel-Kadett-C-Gu ... Swv0tVLSSV
jakbyś zamawiał to daj proszę znać - również wziąłbym jedną sztukę
jakbyś zamawiał to daj proszę znać - również wziąłbym jedną sztukę