od kilku dni silnik mi jakoś dziwnie pracuje w dodatku tylko na wolnych obrotach. sprawia wrażenie jak by palił na 3 gary.... trzęsie się jak galareta i dziwnie pryka w wydech.... wszystko ustaje po otwarciu przepustnicy....
świece zmieniłem na nowe, przewody nowe, kopułka i palec ok, przepływka sprawdzona z innego - jest spoko, ten pizdryk od wolnych obrotów również podmieniłem... to nie to.... kończą mi się powoli pomysły..... HELP....
dziwna praca 2.4 na wolnych obrotach
- lukas
- Marka: opel
- Silnik: 3.0 v6
- Rok produkcji: 1979
- Gadu-Gadu: 2466936
- Kontaktowanie:
dziwna praca 2.4 na wolnych obrotach
pozdr - Lukas
- lukas
- Kontaktowanie:
Re: dziwna praca 2.4 na wolnych obrotach
cisnienie sprawdzone.....ok
wstawiłem inny komputer..... nadal to samo
ręce opadają
wstawiłem inny komputer..... nadal to samo
ręce opadają
pozdr - Lukas
Czujnik położenia przepustnicy. Sprawdź Panie
częsta przyczyna to nieszczelny przewód podciśnienia lączący serwo z kolektorem ssącym lub tez uszkodzone serwo.
- Javka
- Marka: Opel
- Silnik: 1.6S i 2.0D
- Rok produkcji: 1981 i 1980
- Gadu-Gadu: 5558480
- Kontaktowanie:
U mnie na drugim cylindrze była dobra kompresja, a zarzucało olejem i na niskich obrotach silnik chodził na 3 cylindry i "miotało nim jak szatan". Po rozebraniu okazało się ża pierścień olejowy starty, a usczelniające połamane. I naprawdę, miał na tym cylindrze 14 amosfer! Uszczelniał się olejem widocznie:/
14.04.2007 -A-S-C-O-N-A- 1.6S
Sprawdź może jeszcze ze stroboskopem, czy na tych wolnych obrotach masz faktycznie regularna iskrę na każdym cylindrze ?
Rafał
- TheBartexxx
- Silnik: c24ne c20xe 20ne 1,2
- Rok produkcji: 72,76,78,85,91
I jak wiadomo juz co jest grane? bo u siebie mam podobne objawy i tak samo nie wiem o co chodzi
- lukas
- Kontaktowanie:
no właśnie nie doszliśmy do niczego konkretnego....
pozdr - Lukas
Było podejrzenie, że hydro nie trzyma. Po regulacji (rozciągnięte były prawie na maksa), silnik pracuje o wiele równiej i ciszej. Wydawało się, że jest dobrze, ale jak spadł na zupełnie niskie obroty, znowu to samo. Rozważałem jeszcze czujnik obrotów wału, który z racji zasady swojego działania, mógłby tracić sygnał przy zbyt niskich obrotach i rozjeżdżać zapłon na cylindrze 2 i 3, ale żeby to sprawdzić należałoby zrobić drugi znak na kole. Podejrzewam też olej, którego konsystencja była nieco "rzadka" jak zlewaliśmy go z dźwigienek. Tak więc zostały mi dwa typy...reszta opcji wykluczona. Przy najbliższej okazji obadamy