Witam
To mój pierwszy post na tym forum, także proszę o wyrozumiałość:P Zasadniczo zamierzam zmienić silnik (teraz: Kadett C QP 1.2N 78r.), jak wszyscy zresztą:D Ale okolice 2.0 to dla mnie za dużo, wpadłem na genialny plan żeby wcisnąć 1.3S, który był w kilku modelach opla i wydaje się rozsądny (75KM). Czy ktoś wie czy do takiego silnika da się podłączyć skrzynię od pospolitego 1.2N?? Znaczy najchętniej poszukałbym skrzyni 5 od Manty B, ale czuję że to nie będzie łatwe...
Z niecierpliwością czekam na miliard prób przekonania mnie na 2.0, ale może też na jakieś inne opinie:D
Silnik 1.3S + skrzynia 5 od Manty B??
1.3 ohc nie podejdzie pod skrzynie 1.2 ohv.Nie ma sensu wkladac 1.3 bo jest mniej wiecej tyle samo roboty co przy wlozeniu 2.0 a chyba nie musze mowic o osiagach (ZDROWE 2.0 juz naprawde daje rade) A skrzyni do 1.3 5 biegow nie dostaniesz bo (z tego co wiem choc moge sie mylic bo nie za bardzo jestem w temacie ohc) taka nie istnieje Spalanie 2.0 ohc nie jest takie straszne pod warunkiem,ze motor jest ok i jezdzi sie normalnie Pewnie bedziesz musial pare zlotowek dolozyc przy zakupie bo wiadomo dojdzie przeplywka i pare dupereli ale mysle,ze warto.
Pozdrawiam.
P.s.Nie wiem w jakim klimacie bedzie utrzmane auto ale proponowal byc wlozenie ciha jest o wiele bardziej klimatycznym silnikiem a osiagi zblizone.
Pozdrawiam.
P.s.Nie wiem w jakim klimacie bedzie utrzmane auto ale proponowal byc wlozenie ciha jest o wiele bardziej klimatycznym silnikiem a osiagi zblizone.
jeżeli mnie wzrok nie myli to w danych technicznych silnika 1.3S OHC jest napisane że jeździł ze skrzynią 5 manualną, na poparcie tego:
http://www.mantaclub.pl/func/html/modul ... le&sid=197
widziałęm to gdzieś jeszcze, ale to teraz nie ważne.
Tak czy inaczej wiem że istnieją takie skrzynie, a czy ktoś je kiedyś na oczy widział to już inna bajka:P
A co do 2.0 i większych to zdaję sobie sprawę że warto i w ogóle, ale ze względów o których nie będę się tu rozpisywał, mój wybór padł na coś małego, z czym życie będzie trochę lżejsze niż z 1.2N i skrzynią 4...
i nadal czekam na jakies kreatywne opinie, które będą nieco odbiegać od przekonywania mnie do 2.0:P
http://www.mantaclub.pl/func/html/modul ... le&sid=197
widziałęm to gdzieś jeszcze, ale to teraz nie ważne.
Tak czy inaczej wiem że istnieją takie skrzynie, a czy ktoś je kiedyś na oczy widział to już inna bajka:P
A co do 2.0 i większych to zdaję sobie sprawę że warto i w ogóle, ale ze względów o których nie będę się tu rozpisywał, mój wybór padł na coś małego, z czym życie będzie trochę lżejsze niż z 1.2N i skrzynią 4...
i nadal czekam na jakies kreatywne opinie, które będą nieco odbiegać od przekonywania mnie do 2.0:P
glock w moim otoczeniu to dzwon od skrzyni w tej zeliwnej 4 od 1300 jest przykrecany na 4 sruby.
a tak pozatym koszta na zrobienie dobrego 1200 sa dosyc spore ,a spalanie napewno bedzie nie male :D moc max ktora mozna uzyskac z 1200 to granica 85-90km przy obrotach 6600.
a apropo braku piatki kiedys widzialem jak niemiec sobie pospawal getraga 240 z obcietym dzwonem od skrzynie 1200 i jakos mu to dzialalo jestem jeszze tylko ciekaw jak spasowal sprzeglo i lozysko w ktorym chodzi walek sprzeglowy.musial bym zobaczyc w piwnicy czy to zgrywa wszystko
jest wiele rozwiazan trzeba tylko wiedziec do czego bedzie sie wykorzystywac samochod i ile ma sie czasu na szukanie czesci
a tak pozatym koszta na zrobienie dobrego 1200 sa dosyc spore ,a spalanie napewno bedzie nie male :D moc max ktora mozna uzyskac z 1200 to granica 85-90km przy obrotach 6600.
a apropo braku piatki kiedys widzialem jak niemiec sobie pospawal getraga 240 z obcietym dzwonem od skrzynie 1200 i jakos mu to dzialalo jestem jeszze tylko ciekaw jak spasowal sprzeglo i lozysko w ktorym chodzi walek sprzeglowy.musial bym zobaczyc w piwnicy czy to zgrywa wszystko
jest wiele rozwiazan trzeba tylko wiedziec do czego bedzie sie wykorzystywac samochod i ile ma sie czasu na szukanie czesci
"OPEL KADETT C LIMO 2.0 16V"
"OPEL KADETT C CARAVAN 1.2" - SPRZEDANY
"YAMAHA YZF-R1 2005" - SPRZEDANA
DUPOWÓZ - AUDI S8
"OPEL KADETT C CARAVAN 1.2" - SPRZEDANY
"YAMAHA YZF-R1 2005" - SPRZEDANA
DUPOWÓZ - AUDI S8