Cześć.Jestem tu zupełnie nowy.Zostałem właśnie właścicielem Manty B 1.2S 77r.Auto w całkiem dobrym stanie ale mocy trochę brakuje.
Podpowiedzcie proszę co za silnik tam wlożyć ale bez przeginki z mocą.
Manta zostaje bez optycznego tuningu tylko swap silnika.
Kupiłem też pięknego Kadetta C 1.2s przebieg 24000 ale ten zostaje bez zmian.
Proszę o podpowiedzi i jakieś namiary kto się tym zajmuje.estem z Warm.Mazurskiego.
Pozdrawiam.
Manta B SWAP 1.2 na?
-
- Marka: Opel kadett C
- Silnik: 1200
- Rok produkcji: 1979
Re: Manta B SWAP 1.2 na?
Mam zdjęcia kadecika ale na tel i jak chcę dorzucić to mi wyskakuje komunikat że mam za duży rozmiar zdjęcia
proponuje ecotec 2.2 dohc -140 koni nie za duzo ani za mało
kupię getrag 240 może byc uszkodzony
-
Ktoś mi wbija do głowy żeby go zostawić w oryginale.
Ciekawie wyglądałby Kadett C 1.2 i Manta B 1.2 w jednym garażu .
Ciekawie wyglądałby Kadett C 1.2 i Manta B 1.2 w jednym garażu .
No oryginał to oryginał. W perspektywie czasu zawsze więcej wart. Ale skoro masz już jedno 1,2 to doskonale cię rozumiem .Kadett c 1,2 był moim pierwszym autem i jeździłem nim na co dzień przez chyba 10 lat. O ile w kadecie ten silnik daje jeszcze jakoś rade to manta to faktycznie trochę nie wypał. No i jeszcze ten brak 5 biegu!
Także jeśli chcesz pozostać w oryginale to proponuję silnik z rodziny CIH. Jest to jednostka na której manta wychodziła fabrycznie i przekładka nie sprawia większych kłopotów. Zakres pojemności od godnych uwagi pojemności od 1,9 przez 2,0 , 2,2 , 2,4. Moce 90, 105,110,115,125 KM. Albo możesz włożyć 1,8 lub 2,0 OHC. Manta też występowała z takim silnikiem ale nie w twoim roczniku.
Wsadzenie CIHa wydaje mi się najrozsądniejsze .Trudności może przysporzyć znalezienie dobrego egzemplarza. Ale jest to do zrobienia. Niezależnie od tego na co się zdecydujesz musisz pamiętać o tym że przełożyć będziesz musiał też całe zawieszenie tylne i części przedniego.
No i pokaż te auta. Jeśli masz za duże fotki to je pomniejsz. Nie polecam portali z foto bo te zdjęcia znikają po jakimś czasie.
Także jeśli chcesz pozostać w oryginale to proponuję silnik z rodziny CIH. Jest to jednostka na której manta wychodziła fabrycznie i przekładka nie sprawia większych kłopotów. Zakres pojemności od godnych uwagi pojemności od 1,9 przez 2,0 , 2,2 , 2,4. Moce 90, 105,110,115,125 KM. Albo możesz włożyć 1,8 lub 2,0 OHC. Manta też występowała z takim silnikiem ale nie w twoim roczniku.
Wsadzenie CIHa wydaje mi się najrozsądniejsze .Trudności może przysporzyć znalezienie dobrego egzemplarza. Ale jest to do zrobienia. Niezależnie od tego na co się zdecydujesz musisz pamiętać o tym że przełożyć będziesz musiał też całe zawieszenie tylne i części przedniego.
No i pokaż te auta. Jeśli masz za duże fotki to je pomniejsz. Nie polecam portali z foto bo te zdjęcia znikają po jakimś czasie.
-
Dzieki Czaki.Tak cały czas o tym myślę.Najpierw jednak będzie nowy lakier ale sie zastanawiam czy całe auto bo dach ,maska tylna klapa są idealne.Lakieru wymagają drzwi bo delikatnie wychodzi na dole i błotniki przód i tył bo poprzedni właściciel coś próbował urzeźbić.
Znasz kogoś kto sie takim swapem zajmuje?Spróbuję zrobić mniejsze fotki.
Znasz kogoś kto sie takim swapem zajmuje?Spróbuję zrobić mniejsze fotki.