kontrolka ładowania

Wszystko to co nie pasuje powyżej
saracen
Marka: Opel
Silnik: 1.2N
Rok produkcji: 1976
Gadu-Gadu: 0

kontrolka ładowania

Postautor: saracen » 03 września 2008, 19:29

z tego co pamiętam, póki moje autko jeździło, cały czas żarzyła mi się kontrolka ładowania. pozmieniałem kable między alternatorem a akumulatorem, akumulatorem-rozrusznikiem. nic to nie dało, cały czas się świeciło, co mnie okrutnie denerwowało bo jeździłem przeważnie wieczorami. podłączyłem voltomierz w układ i bez problemu miałem napięcie pomiędzy 13,6 a 14,4 czyli normalne. więc czemu to się świeci? ma ktoś pomysł?
Nie to piękne, co piękne, ale to piękne, co się komu podoba:-)

Awatar użytkownika
bajcik
Kontaktowanie:

Postautor: bajcik » 03 września 2008, 20:05

może uszkodzony coś w alternatorze który tą kontrolką steruje?

A tak swoją drogą - ta żarówa jest duża i ma mało miejsca, kiedyś jak przejechałem 100km bez ładowania to ten plasticzek prawie spłynął z gorąca
C20NET

saracen
Gadu-Gadu: 0

Postautor: saracen » 03 września 2008, 20:08

ale alternator też wymieniałem, a nawet trzy :neutral: i dalej część ciało poniżej pleców ;)
Nie to piękne, co piękne, ale to piękne, co się komu podoba:-)

Awatar użytkownika
icek
Gadu-Gadu: 77102
Kontaktowanie:

Postautor: icek » 03 września 2008, 20:23

Odłącz cienki kabelek (wzbudzenie) od alternatora, włącz zapłon i sprawdź czy się żarzy kontrolka - jeśli tak to masz gdzieś zwarcie w instalacji.

Generalnie żarzenie się kontrolki to zazwyczaj uwalenie którejś z diód w prostowniku (szczególnie jeśli piszeż że ładowanie ok), ale skoro podmieniałeś alternatory (zakładam że dobre) to najidoczniej coś w instalacji.
Mobilizowany postępem korozji

Wróć do „Inne”