Konkretnie chodzi o to, czy opony w rozmiarze 185/60 na feldze 6J ET 30 (czyli, np. Ronale/ATSy od Manty) wejdą bez poszerzania błotników ?
Przy okazji czy ktoś ma konkretną szerokość / różnicę szerokości pomiędzy oryginalnym mostem do kadetta a takim do manty ? Na forum spotkałem się z rozrzutem od 1,5 do 4,5cm na stronę, ale miesiące mijają i może wiedza dokładniejsza jest już dostępne ?
Kadett C - Jakie koła wchodzą pod szeroki most
No właśnie tylko jeszcze się chyba nikomu nie chciało tego pomierzyć
Pogrzebałem w katalogach odnośnie rozstawu kół różnych modeli i oto co mi wyszło:
samochód.........rozstaw przód/tył [mm]
Kadett C................1300/1299
Manta A.................1330/1320
Manta B (do ~80r)...1380/1375
Manta B (później)....1394/1389
Tylko nie wiem jak dokładnie liczone są te wartości i czy można się na nich opierać. Bo podobno most od Manty A jest identyczny jak od Kadetta C, a z folderów wychodzi rozstaw 2cm większy. Skąd ta różnica tutaj ?
Pogrzebałem w katalogach odnośnie rozstawu kół różnych modeli i oto co mi wyszło:
samochód.........rozstaw przód/tył [mm]
Kadett C................1300/1299
Manta A.................1330/1320
Manta B (do ~80r)...1380/1375
Manta B (później)....1394/1389
Tylko nie wiem jak dokładnie liczone są te wartości i czy można się na nich opierać. Bo podobno most od Manty A jest identyczny jak od Kadetta C, a z folderów wychodzi rozstaw 2cm większy. Skąd ta różnica tutaj ?
Rafał
hmm.... szkoda że zdjęcia które zamieścił ciupex są już nie dostępne...
Ale jakby się nad tym zastanowić, to jego obliczenia pokrywają się z danymi katalogowymi. Manta A szersza o 1cm na stronę, Manta B (zakładając, że miał wał od młodszego modelu) 4,5cm na stronę. Jeżeli by znaleźć z młodszej Manty B to różnica powinna wyjść 3,75 na stronę.
A wracając do praktyki. Ktoś ma może założony taki most i próbował tam włożyć takie mniej więcej felgi jak pisałem bez wcześniejszego klepania nadkoli ?
Ale jakby się nad tym zastanowić, to jego obliczenia pokrywają się z danymi katalogowymi. Manta A szersza o 1cm na stronę, Manta B (zakładając, że miał wał od młodszego modelu) 4,5cm na stronę. Jeżeli by znaleźć z młodszej Manty B to różnica powinna wyjść 3,75 na stronę.
A wracając do praktyki. Ktoś ma może założony taki most i próbował tam włożyć takie mniej więcej felgi jak pisałem bez wcześniejszego klepania nadkoli ?
Rafał
Wróć do „Zawieszenie i układ kierwowniczy”