Witam.
Moja Ascona ma silnik 1.9 i nadwozie dwudrzwiowe. Niestety nie wiem jakiej jest mocy. Obecnie silnik jest na zewnątrz auta. Nigdy nim jeszcze nie jeździłem, więc nie wiem jak ciągnie. Mój egzemplarz jest przez poprzedniego właściciela mocno przerobiony, a ja mam zajawkę na odrobinę zabawy. Biorąc pod uwagę, że moje auto już raczej nigdy nie będzie w fabrycznej specyfikacji, zastanawiam się nad włożeniem czegoś co ma ponad 100 km.Lecz zanim coś włożę chciałem się dowiedzieć czy jest taka potrzeba. Mam 1.9 cih, lecz nie mam obrotomierza. Po za tym w rupieciach znalazłem literkę "E" z tylnej klapy.
Może jest jakiś sposób na sprawdzenie tego zanim go ewentualnie włożę/wyrzucę ? Wnętrze w tym aucie właściwie nie istnieje, brakuje sporo detali. Po czym można wydedukować moc silnika? Może numery silnika lub VIN?
Wiem, że w Mancie był 1.9 E o mocy 105 koni. Najbardziej obawiam się że u mnie jest 1.9N o mocy 75km.
Może ktoś potrafi mi pomóc...
ASCONA B 1.9. Jaka moc silnika?
Re: ASCONA B 1.9. Jaka moc silnika?
1.dokładne zdjęcie silnika pozwoli określić wstępnie jego moc, i specyfikację .Jeżeli numery na bloku są oryginalne , to pierwsze cyfry i ewentualnie litery powiedzą jaką silnik ma pojemność , czy to s-ka czy n- ka.Wtedy też będzie można okreslić jego nominalną moc,
2. opcja numer dwa to , dokładne zdjęcie silnika i odkręcenie świecy na którymkolwiek cylindrze.Po pozbyciu się świecy , przez otwór w gnieździe postaraj się podpatrzeć czy na tłoku jest jedno wgłębienie czy dwa.Jeżeli jedno to jest to jednostka odprężona czyli n-ka.Jeżeli dwa to s-ka.Oczywiście tłok może być w dolnym położeniu więc należy zakręcić wałem korbowym ,żeby ustawić tłok w górnym położeniu i obserwować denko tłoka.Tak czy inaczej foty tez by co nieco podpowiedziały :):)
2. opcja numer dwa to , dokładne zdjęcie silnika i odkręcenie świecy na którymkolwiek cylindrze.Po pozbyciu się świecy , przez otwór w gnieździe postaraj się podpatrzeć czy na tłoku jest jedno wgłębienie czy dwa.Jeżeli jedno to jest to jednostka odprężona czyli n-ka.Jeżeli dwa to s-ka.Oczywiście tłok może być w dolnym położeniu więc należy zakręcić wałem korbowym ,żeby ustawić tłok w górnym położeniu i obserwować denko tłoka.Tak czy inaczej foty tez by co nieco podpowiedziały :):)
- wacky
- Marka: Opel
- Silnik: 1,1N
- Rok produkcji: 1970
- Gadu-Gadu: 4029895
Re: ASCONA B 1.9. Jaka moc silnika?
masz wstępnie 3 opcje:
1,9N - 75PS (mały gaźnik jedno przelotowy)
1,9S - 90PS (duży gaźnik, dwuprzelotowy)
1,9E - 105PS (wtrysk).
1,9N - 75PS (mały gaźnik jedno przelotowy)
1,9S - 90PS (duży gaźnik, dwuprzelotowy)
1,9E - 105PS (wtrysk).